Wat is de beste technologie voor een netvliesimplantaat?
(Bron: redactie.dedicon.nl 23 maart)
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen een netvliesimplantaat dat gemaakt is van minuscule nanodraadjes. Dat staat in een persbericht van de Universiteit van Californië in San Diego (UCSD). Het implantaat zou in de toekomst mensen kunnen helpen die door aandoeningen aan het netvlies hun zicht (vrijwel) zijn verloren.
Het rooster van rechtopstaande draadjes fungeert op dezelfde manier als de staafjes en kegeltjes van een goed werkend oog. De onderzoekers werken momenteel aan dierproeven met het implantaat. "We hebben snel vooruitgang geboekt met het ontwikkelen van de eerste netvliesprothese ter wereld met nanotechnologie.”
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van netvliesprotheses, maar tot nu toe blijven de resultaten matig. Met deze technologie hopen de ontwikkelaars daar verandering in te brengen.
De wetenschappers van de UCSD zijn niet de enigen die binnenkort de blinden weer ziend hopen te maken. In 2013 kregen drie Nederlandse proefpersonen een oogimplantaat van de Franse ontwikkelaar Pixium Vision, genaamd de Argus II, waar o.a. Bartiméus nu verder wetenschappelijk onderzoek naar doet.
En onlangs presenteerde het Italiaanse Instituut voor Technologie een netvliesimplantaat dat gebruikmaakt van eenzelfde techniek als zonnecollectoren.
Met zoveel onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken ziet het er hoopvol uit voor mensen met een beschadigd netvlies.t van de Japanse bevolking er zonder afstotingsverschijnselen gebruik van moet kunnen maken.