Project over onafhankelijke cliëntondersteuning

Gepubliceerd op 28 juni 2021 om 16:28

Is de onafhankelijke cliëntondersteuning in jouw gemeente voor verbetering vatbaar?

Gemeenten zijn verplicht om onafhankelijke cliëntondersteuning te organiseren voor haar inwoners. Veel gemeenten zijn hiermee goed aan de slag, maar vanuit lokale belangenbehartigers en inwoners bereiken ons ook berichten dat er ruimte is voor verbetering. Bijvoorbeeld omdat te weinig inwoners weten dat ze recht hebben op onafhankelijke cliëntondersteuning, omdat er twijfels bestaan over de onafhankelijkheid van de cliëntondersteuning of omdat de cliëntondersteuners onvoldoende deskundig zijn.

 

Gezocht: lokale belangenbehartigers die de onafhankelijke cliëntondersteuning in hun gemeente willen verbeteren.
Ieder(in) is op zoek naar mensen die de onafhankelijke cliëntondersteuning in hun gemeente willen verbeteren en hierbij ondersteuning door Ieder(in) kunnen gebruiken.

Ben jij zo iemand? En ben je betrokken bij een gehandicaptenplatform/-werkgroep/(Wmo)adviesraad? Dan kom ik graag met je in contact. In een persoonlijk gesprek bespreken we wat er in jouw gemeente zoal speelt rond het thema onafhankelijke cliëntondersteuning. Ook bespreken we of Ieder(in) jou -en je collega-belangenbehartigers- kan ondersteunen om hierover in gesprek te gaan met de gemeente.

 

Ondersteuning door Ieder(in)
Ieder(in) ontvangt vanuit VWS een subsidie om een project uit te voeren waarbij lokale belangenbehartigers in tien gemeenten worden geholpen bij het verbeteren van de onafhankelijke cliëntondersteuning. De ondersteuning door Ieder(in) is mede-afhankelijk van de lokale situatie, maar bestaat bijvoorbeeld uit:

  • Organiseren en begeleiden van een workshop voor lokale belangenbehartigers rond het thema onafhankelijke cliëntondersteuning.
  • Ondersteuning bij het leggen van contact met de gemeente.
  • Organiseren en begeleiden van een gezamenlijke bijeenkomst van belangenbehartigers en gemeente.
  • Ondersteuning bij het maken van een gezamenlijk plan van aanpak.
  • Daar waar gewenst: uitwisseling tussen lokale belangenbehartigers van verschillende gemeenten.

 

Wat betekent deelname aan het project?
Deelname betekent ondersteuning vanuit Ieder(in), maar betekent uiteraard ook een inspanning van jou/jullie als lokale belangenbehartigers. Namelijk de motivatie om met het thema onafhankelijke cliëntondersteuning aan de slag te gaan, een zekere tijdsinvestering en de
bereidheid om te overleggen met de gemeente en eventueel andere stakeholders (zoals aanbieders van onafhankelijke cliëntondersteuning).
De activiteiten van dit project vinden plaats tot en met maart 2022.

 

Interesse in deelname?
Heb je interesse in deelname of wil je eerst meer informatie? Laat dan een berichtje achter voor me. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt me bereiken door een mail te sturen naar a.nieuwstraten@iederin.nl of door me te bellen op 06 83979298.

Het project is van start gegaan op 1 mei 2021 en duurt een jaar. Ieder(in) heeft slechts ruimte om in tien gemeenten lokale belangenbehartigers te ondersteunen. Wacht dus niet te lang met je aan te melden!

Omdat Ieder(in) op meerdere manieren bekendheid geeft aan dit project, kan het zijn dat je deze oproep via verschillende kanalen twee keer ontvangt.

 

Vriendelijke groet,

Annemiek Nieuwstraten,
projectleider Onafhankelijke Cliëntondersteuning bij Ieder(in)