Grijs kenteken en de regeling hiervan voor invaliden en gehandicapten

Gepubliceerd op 27 september 2016 om 23:35


Sinds januari 2004 is de wetgeving van de invalideregeling gewijzigd op een aantal punten, het belangrijkste hiervan is om te weten dat invaliden en gehandicapten de voordelen behouden van het grijze kenteken.

Dit heeft ten eerste betekent dat de tarief voor wegenbelasting niet is gewijzigd zoals bij de andere groepen wel het geval is.


Hoe kan er aanspraak worden gemaakt van de invalideregeling?

Een eerste eis van de wetgeving is dat er moet zijn aangewezen op een bestelauto. Als invalide moet er daarnaast de beschikking zijn over een niet opvouwbare rolstoel of scootmobiel. En moet daarnaast zijn aangewezen op een aangepaste bestelauto voor het vervoer. Dit moet ook aangetoond kunnen worden door WVG-beschikking (Wet voorzieningen beschikking) of een medische verklaring van de arts.

Hiermee is er vrijstelling voor het betalen van BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Ook belangrijk om te weten is dat dit geldt voor één aangepaste bestelauto per persoon.

Om in aanmerking te komen voor de invalideregeling in Nederland moet een speciaal verzoek worden gedaan. Dit kan zelf gedaan worden, of indien niet gereden kan worden door de eigenaar van de bestelauto. Dit betekent dat de houder van de bestelauto niet dezelfde persoon hoeft te zijn als de invalide/gehandicapte. Een belangrijke eis is dat de bestelauto alleen wordt gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte of invalide, en geen andere doeleinden.


Wegenbelasting

Als gehandicapte/invalide valt de wegenbelasting onder het lage tarief. Belangrijk om te weten is dat hiervoor wel een verzoek ingediend moet worden bij de Belastingdienst. Om hiervoor in aanraking te komen, kan hier een formulier ingevuld worden op de website van de Belastingdienst.


Bron: http://www.kentekencheck.nu/blog/grijs-kenteken-en-de-regeling-hiervan